Grafiikat

Ilahduta opintonsa päättävää, ystävää, merkkipäivää viettävää tai hanki ihan vain omaksi iloksesi Annika Dahlstenin grafiikkaa "Saskia ja rakkaus" sekä "Saskia ja sininen uni". Molemmat ovat myös hieno lahja hääparille. Nyt vain 190 €/kpl!

Myyntituloilla Turun Saskioilla on mahdollisuus jatkossakin myöntää apurahoja ja stipendejä niitä kiitollisuudella vastaanottaville nuorille taiteilijoille.

Maksa valitsemasi litografia Saskioiden tilille FI85 4309 0010 6937 29 ja maksukuittia/tiliotetietoa vastaan voit noutaa litografian hallituksen jäseniltä.

Saskia ja rakkaus, 2016

Taiteilija: Annika Dahlsten

Teos: "Saskia ja rakkaus"

Tekniikka: kivilitografia

Paperi: Somerset Velvet White 300g 100% Mould made, 100% happovapaa.

Paperin koko: 28 x 38 cm. Käsinrevitty reuna.

Kuvan koko: 20 x 28 cm

Vedostettu: 2016

Sarja: Numeroitu vedossarja: tpl'a 1/30 - 30/30

Hehkuvat värit roosa, punainen ja sienna ovat yhdessä elinvoimisia ja intohimoisiakin. Saskia ja Rembrandtin avioliitto oli rakkaustarina, kun Saskia suvun vastustuksesta huolimatta meni Rembrandtin kanssa naimisiin. Hain teokseen rakkautta, intohimoa ja eloa.

- Annika Dahlsten

Saskia ja sininen uni, 2016

Taiteilija: Annika Dahlsten

Teos: "Saskia ja sininen uni"

Tekniikka: kivilitografia

Paperi: Somerset Velvet White 300g 100% Mould made, 100% happovapaa.

Paperin koko: 28 x 38 cm. Käsinrevitty reuna.

Kuvan koko: 20 x 28 cm

Vedostettu: 2016

Sarja: Numeroitu vedossarja: tpl'a 1/30 - 30/30

Rembrandtin piirroksessa Saskia vaikuttaa vakavalta ja ajatuksiinsa vaipuneelta. Ajattelen, että hän mallina istuessaan on pudonnut syvälle omiin ajatuksiinsa, ja näkee ikäänkuin valveunta.

Sininen värinä on minulle hiukan kaihoisa, ja ajattelen "sinistä unta"; unelmointina, kaipuuna.

- Annika Dahlsten

Annika Dahlsten

Tilaustyöstä ja Turun Saskioista

Vedossarjan tekeminen Turun Saskioille oli minulle mieluisa tehtävä. Olen saanut ensimmäisen apurahani Turun Saskioilta, opiskeluaikanani Turun Piirustuskoulussa 1996. Lähdin koulun historian ensimmäiseksi vaihto-oppilaaksi Antwerpeniin, Belgiaan, ja Saskioiden tuki mahdollisti matkustuksen. Vaihto-opinnot olivat minulle käänteentekevät: löysin litografian ja päätin ryhtyä taiteilijaksi. Saskioiden tuki antoi uskoa tulevaan taiteilijan taipaleeseen: joku uskoo minuun, voin heittäytyä tähän epävarmaan, mutta kutsumukselta tuntuvaan ammattiin.

Lähtökohdat teoksille

Olen kiinnostunut taidehistoriasta, ja käyttänyt 1600-luvun hollantilaista laatumaalausta aiemmin inspiraationa omiin teoksiini. Teosta varten tutustuin Saskia van Uylenburghin elämäntarinaan, luin kulttuurihistoriaa ja taidehistoriaa. Saskian ja Rembrandtin romanttinen rakkaustarina, aikakausi, jolloin myös Saskia koki maailman ensimmäisen pörssiromahduksen, Rembrandtin suosima kukkamotiivi... halusin kietoa nämä kaikki samaan teokseen; biografisen tulkinnan, mikroskooppisen ja makroskooppisen kulttuurihistorian yhteen.

Litografiasta

Litografia painomenetelmänä oli minulle itsestään selvä valinta. Tekniikka mahdollistaa ekspressiivisen maalausjäljen ja uskomattoman värihehkun. Samanlaiseen värien intensiteettiin ei taidegrafiikassa pääse millään muulla tekniikalla. Halusin myös käyttää yhdessä pienessä vedoksessa litografian monipuolisuutta: leveitä siveltimenvetoja valuvalla litografisella tussilla, teräväkärkistä liitua viivaan ja siirtokuvamenetelmää.

Värivalintani kuvastavat aihetta: Saskian nuoruutta ja elämänvoimaa, Saskian ja Rembrandtin rakkautta. Kukkateema kietoutuu Saskian ympärille muutenkin. Rembrandt käytti Saskiaa mallina kahdessa tunnetussa Floraa, kevään ja hedelmällisyyden jumalatarta kuvaavassa maalauksessa. Maalaukset viittaavat antiikin Rooman kevään jumalattareen Floraan, ja ovat aikakaudelle ominainen mytologia-aihe. Kukat liittyvät myös aikakaudelle tyypillisiin vanitas-aiheisiin. Ne symboloivat ajan kulkua, niiden kukinta on hetkellisyyden kauneutta. Saskian elämän kaari oli lyhyt ja teoksen tulppaanit kuvastavat sitä: elämänviettiä, jossa rakkaus ja kauneus elävät voimakkaasti hetkessä.

Tulppaaneista

Käytän teoksessa tulppaaneja symboloimaan aikakautta ja myös paikkaa. Saskia van Uylenburghin elinaikana (1612-1642) Alankomaista tuli tulppaanimaa. Euroopassa harvinainen tulppaani tuli 1600-luvun alussa Turkista Hollantiin, ja siitä tuli suosittu ylellisyyskukka. Harvinaiset tulppaanilajikkeet aiheuttivat markkinoiden ylikuumenemisen, kun tulppaanisipulien hinnat kohosivat ennätyslukemiin ja lopulta romahtivat (1636-1637). Tätä tulppaanimaniaa kuvataan maailman ensimmäiseksi sijoituskuplaksi.

Tulppaanit olivat myös ensimmäisiä kukkalajikkeita, joille annettiin spesifejä nimiä. Semper Augustusta, kallisarvoisinta tulppaanilajiketta ikinä, ei enää ole, vaan se katosi kasvitaudin myötä. Saskian mukaan on nimetty Semper Augustusta muistuttava Saskia Tulip, punaisin raidoin kellertävällä pohjalla liekehtivä erittäin harvinainen lajike.

Annika Dahlsten, CV

www.annikadahlsten.com